Neçirvan Barzani: Seçim tarihi henüz değişmedi

Fotoğraf: Kanal8

İki gündür resmi ziyaret kapsamında İran’da üst düzey görüşmeler yapan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Tahran’da basın toplantısı düzenledi ve gazetecileri sorularını yanıtladı

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, İran’da parlamento seçimleri konusunun görüşülmediğini söyledi.

İki gündür resmi bir ziyaret dolayısıyla İran’da bulunan Başkan Barzani, Tahran’da basın toplantısı düzenledi.

“İran sorunların çözümünü destekliyor”

Barzani, İran’in dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Meclis Başbakanı, Dışişleri Bakanı ve diğer yetkililerle yaptıkları görüşmelerin çok verimli geçtiğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi’nin İran İslam Cumhuriyeti ile köklü ve tarihi ilişkileri, iki toplumu birbirine bağlayan pek çok ortak noktası olduğunu belirterek, “İran, Kürdistan Bölgesi ve Irak’la sorunların çözümü konusunda diyaloğu destekliyor” dedi.

Açıklamanın ardından Neçirvan Barzani, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Parlamento seçimi, Tarhan’daki toplantılarımızın konusu değildi”

Kanal8 muhabirinin parlamento seçimlerinin ertelenmesi ve bu konunun Tahran’da konuşulup konuşulmadığına ilişkin sorusuna Barzani, “Kürdistan Bölgesi, bu yıl 10 Haziran’da parlamento seçimleri yapması planlıyor” diyerek, seçim tarihini değiştirme yönünde henüz bir karar almadıklarının altını çizdi.

“Kürdistan Bölgesi seçimleri hiçbir toplantımızın konusu olmadı” diyen Barzani, “Yani Tahran’daki toplantılarımızın konusu değildi. Şu ana kadar belirlenen seçim tarihini değiştirmedik” dedi.

“Kürdistan’ın çıkarları doğrultusunda her türlü adımı atacağım”

Kürdistan Bölgesi’nde tüm vatandaşlara hizmet etmek için seçimlerin yapılması gerektiğini vurgulayan Barzani şunları kaydetti:

“Tüm partiler bu konuda hemfikirdir. Seçim konusu Kürdistan Bölgesi’nin daha fazla bölünmesine neden olmamalı. Herhangi bir partiyi desteklemek başkan olarak benim sorumluluğum değildir. Benim sorumluluğum; Kürdistan Bölgesi’nin çıkarlarını korumaktır. Ben Kürdistan Bölgesi’nin çıkarlarını tarafların görüşlerinden üstün görüyorum. Kürdistan Bölgesi’nin çıkarları doğrultusunda gerekli her türlü adımı atacağım.”

“Çözmemiz gereken sorunlarımız da var”

“İran ziyaretimiz, İran’la ilişkilerimizde yeni bir aşamaya başladığımızın işaretidir” diye Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, “İran’la önemli ortak noktalarımız var ama sorunlarımız da var ve bu sorunları çözmemiz gerekiyor ve çözme konusunda da güçlü bir irade var” diyerek sözlerini noktaladı.