Cumhurbaşkanı Reşid, 9 bin tutuklunun serbest bırakılmasını sağladı

Fotoğraf: Irak Haber Ajansı

Cezaları sona erdiği halde hapishanelerde tutulan 9 bin mahkumun, Irak Cumhurbaşkanı Reşid’in girişimleriyle özgürlüklerine kavuştukları belirtildi

Cumhurbaşkanı Abdullatif Cemal Reşid, cezalarının sona ermesine rağmen tahliye edilmeyen 9 bin mahkumun cezaevlerinden serbest bırakılmasını sağladığı açıklandı.

Cumhurbaşkanı Reşid dün Bağdat’taki sarayda bazı analist, stratejist ve uzmanı kabul ederek onlarla bir süre görüştü.

“Son dönemde çok yönlü toplantılar yapıyor”

Cumhurbaşkanlığından bu görüşmeye ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Reşid, son günlerde sorunların çözümü için farklı toplantılar gerçekleştiriyor. Bunların en önemlisi Irak Temsilciler Meclisi Başkanı’nın seçim sürecini hızlandırmak için farklı taraflarla görüşmeler.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Reşid’in, “siyasi güçlerin görüşlerini birleştirme ve engelleri ortadan kaldırmaya odaklanması gerektiğini” belirtilerek, ‘’Sorunların mantıklı ve köklü çözüme kavuşması için uğraştığı” vurgulandı.

9 bin mahkum özgürlüklerine kavuştu

Yazılı açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Reşid, cezaevlerinde yakınları bulunan ailelerden çok sayıda mesaj aldı. Üstelik gelen mesajların neredeyse tamamı yakınlarının cezaları sona erdiği halde bunların bırakılmadığı yönündeydi.

Şikayet ve mesajlar üzerine harekete geçen Cumhurbaşkanı Reşid’in “Cumhurbaşkanlığı, İçişleri ve Adalet bakanlıkları ile Yüksek Yargı Konseyi ve Milli Güvenlik Danışmanlığı gibi kurumların temsilcilerinden oluşan bir komite oluşturduğu kaydedilen açıklamada, “Bir dizi toplantı düzenledi ve yaklaşık 9 bin tutuklu serbest bırakıldı” denildi.

“Herkes üzerine düşen sorunluluğun farkında olmalı”

Açıklamada, “Cumhurbaşkanı, Irak’ın komşuları ve dünya ile sağlam siyasi ve ekonomik ilişkilere sahip olması gerektiğini savunuyor. Bunun için her zaman tüm taraflarla ilişkilerini güçlendirmeye çalışıyor, ortak çıkarları sağlayarak güvenliği ve istikrarı güçlendirmeye gayret ediyor” ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid’in ülkedeki siyasi analist, stratejist ve uzmanlarının rolünü çok önemsediğinin altı çizilen açıklamada, “Fikirler sunmak ve krizlere çözüm bulmak için üzerlerine düşen milli sorumluluğun farkında olunması gerektiği” kaydedildi.