Temizlik mendilleri, insan sağlığı açısından riskler barındırıyor

Kullan-at türündeki temizlik mendillerinin; deride kuruluk, soyulma, çatlama ve egzamaya başta olmak üzere birçok sıkıntıya yol açtıkları belirtiliyor

Pratikliği sebebiyle sıkça tercih edilen ve birçok marka tarafından çeşitli içeriklerle piyasaya sunulan ıslak mendillerin, insan sağlığını tehdit ettiği bildirildi.

Türkiye gazetesinin haberine göre, dermatoloji uzmanı Prof. Dr. Nilgün Solak, temizlik havlularının çeşitli kimyasallar içerdiğini söyledi.

Solak, bu mendillerin direkt elle temasından dolayı fazla kullanımda deride ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtti.

“Deri sağlığı açısında ciddi risk oluşturuyor”

“Söz konusu kimyasallar elin koruyucu tabakasını yok ediyor” diyen Solak, “‘Kontakt dermatit’ dediğimiz, deride kuruluk, soyulma, çatlama oluşabiliyor. El egzamaları meydana gelebiliyor. Özellikle bebekler ve küçük çocukların deri sağlığı açısından risk oluşturuyor. Bu bezler her yüzeyde kullanılmamalı, kullanım alanı sınırlandırılmalı” dedi.

Öksürük, hırıltı, nefes darlığı…

Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Selda Kaya ise kimyasal içerikli tek kullanımlık temizlik mendillerinin, çeşitli parfüm ve kokular içerdiğini vurguladı.

Kaya, “Bunlar sürekli kullanımda, kişide öksürük, hırıltı, nefes darlığı yapabilir. Kişide alerjik bir durum ortaya çıkarabilir, astım gözlenebilir. Bu sebeple, çok fazla önermiyorum” diye konuştu.

Uzun süre tabiatta yok olmadan kalabildiği için bu mendillere çevre sağlığı açısından da dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor.