ABD’deki “ölümlü set kazası davası”nda yeni gelişme

Fotoğraf: AP

“Rust” filminin çekimleri sırasında görüntü yönetmenini kazara öldüren ABD’li aktör Alec Baldwin, ikinci kez “kasıtsız adam” öldürme ile suçlanıyor. Devam eden davanın son duruşmasında hakim, Baldwin’in eylemiyle ilgili iddianamenin düşürülmesi talebini reddetti

“Rust” filminin 42 yaşındaki görüntü yönetmeni Halyna Hutchins, Ekim 2021’de sette Alec Baldwin tarafından vurularak hayatını kaybetmişti. 2023 yılının ocak ayında “kasıtsız adam öldürme” ile suçlanan aktörün hakkındaki suçlamalar üç ay sonra düşmüştü.

Ortaya çıkan yeni kanıtların ardından 65 yaşındaki oyuncuya yeniden “kasıtsız adam öldürme” suçlaması yöneltildi.

Baldwin’in avukatları iddianamenin düşürülmesini talep ettikten sonra 17 Mayıs’ta yapılan duruşmada, New Mexico eyalet savcısının jüri üyelerine savunma tanıklarını sorgulayabileceklerini söylememesi ve aktörün davasına yardımcı olacak kanıtları dinlemelerini engellemesi nedeniyle büyük jürinin oyuncuya yönelik iddianamesinin sahtekarlık olduğunu savundu.

Devam eden davada ABD’li bir yargıç ise Alec Baldwin’in 2021’de yaşanan ölümcül bir film seti çekimiyle ilgili kasıtsız adam öldürme suçlamasının reddedilmesi yönündeki talebini reddetti.

Alec Baldwin’in 9 Temmuz’da hakim karşısına çıkması bekleniyor. Oyuncu eğer suçlu bulunursa 18 aya kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Öte yandan birkaç hafta önce sette “ateşli silahların güvenliğinden” sorumlu olan Hannah Gutierrez-Reed suçlu bulunmuş ve “kasıtsız adam öldürme suçundan” doğrudan cezaevine gönderilmişti.

18 ay cezaevinde kalacağı ve 5 bin dolar ceza ödeyeceği belirtilen Reed’in avukatları ise Baldwin’in asıl sorumlu kişi olduğunu öne sürmüştü.

2021’de ABD’nin New Mexico eyaletinde, “Rust” filminin çekimleri sırasında trajik bir kaza yaşanmıştı. Ünlü aktör Alec Baldwin, sette görüntü yönetmeni Halyna Hutchins’in ölümüne neden olmuş, yönetmen Joel Souza’yı da ağır bir şekilde yaralamıştı. Aktör, görüntü yönetmeninin sette ölümüyle ilgili olarak “kasıtsız adam öldürmeyle” suçlanmıştı.