Irak Göç ve Mülteciler Bakanlığı: Erbil ve Duhok kentleri bizimle koordineli çalışmıyor

Süleymaniye'deki Arbat Barış Kampı'ndan bir kare / Fotoğraf: Kanal8

Irak Göç ve Mülteciler Bakanlığı Kürdistan İl Dairesi Müdürü Samir Meşkur, kamplarda kalan mültecilerin yurtlarına dönüşü konusunda Erbil ve Duhok’un gerekli hassasiyeti göstermediğini söyledi

Irak Göç ve Mülteciler Bakanlığı (IGMB), Erbil ve Duhok’taki yöneticilerin mültecilerin evlerine dönmesi için yeterli derecede yardımcı olmadığını savundu.

Irak Göç ve Mülteciler Bakanlığı Kürdistan İl Dairesi Müdürü Samir Meşkur, hükümete yakın bir gazeteye verdiği demeçte, “Hem Erbil hem de Duhok vilayetleri, mültecileri bölgelerine geri gönderme planını uygulamak için bizimle işbirliği yapmıyor” dedi.

Meşkur, Kürdistan Bölgesi’ndeki üç kent arasında bir kıyaslama yapıldığında Duhok ve Erbil’in Süleymaniye’ye göre çok geride kaldığını ifade etti. Meşkur, göçmenlerin yurtlarına gönderilmesi konusunda Süleymaniye kentinin başarılı adım attığını ve sığınmacıları evlerine gönderdiğini söyledi.

Samir Meşkur, Irak’ın birçok bölgesinin tamamıyla illegal örgütlerden temizlenip artık güvenlik hale getirildiğini vurgulayarak, “Mülteciler, gönül rahatlığıyla yurtlarına dönebilirler. Çünkü terörizmden kurtarılan bölgelerde artık güvenlik ve huzur var” diye konuştu.

Bakanlığın gezici ekiplerinin kurtarılan bölgeleri sürekli takip ettiğini vurgulayan Samir Meşkur, “Güvenlik artık üst düzeyde. Bu durum Süleymaniye’deki kamplarda çok fazla mültecinin evlerine dönüşünü sağladı” ifadelerini kullandı.

Irak Göç ve Mülteciler Bakanlığı Kürdistan İl Dairesi Müdürü Samir Meşkur, Bakanlar Kurulu kararına göre kampları boşaltarak evlerine dönen göçmenlerin istihdam edildiğini de sözlerine ekledi.