10 dakikalık beyin taraması demansı erken tespit edebilir

Fotoğraf: Pexels

10 dakikalık bir beyin taraması, gözle görülür semptomlar ortaya çıkmadan birkaç yıl önce demansı tespit edebilir

The Guardian’da yer alan habere göre bilim insanları yeni bir tarama yöntemiyle tanı konulmadan dokuz yıl öncesine kadar yüzde 80 doğrulukla demansı tespit etmeyi başardı.

Geniş kapsamlı araştırmalar da aynı sonucu verirse tarama rutin bir hale gelebilir.

Araştırmanın başındaki Londra Queen Mary Üniversitesi’nden Prof. Charles Marshall şunları söyledi: “Uzun zamandır, demans belirtileri ortaya çıkmadan yıllar önce beynin işlevinin değişmeye başladığını biliyorduk. Yeni yöntemle bu değişimleri daha isabetli bir biçimde görebiliriz.”

Araştırmacılar, beynin ‘varsayılan mod ağı’ndaki (DMN) değişiklikleri tespit etmek için 1100 gönüllünün fonksiyonel MRI (fMRI) taramalarını kullandı. Tarama, gönüllü herhangi bir görevi yerine getirmeden hareketsiz yatarken, farklı bölgeler arasındaki beyin aktivitesindeki korelasyonları ölçümledi. Farklı bölgelerin birbirleriyle ne kadar etkili iletişim kurduğunu yansıtan ağın özellikle Alzheimer hastalığına karşı savunmasız olduğu biliniyor.

Gönüllülerden 81’inde taramanın ardından demans gelişti. Araştırmacılar, insanları ‘riskli’ veya ‘sağlıklı’ olarak sınıflandırabilmek amacıyla DMN’de riskli kişilerin en karakteristik özelliklerini belirlemek için yapay zeka algoritmaları kullandı. Nature Mental Health dergisinde yayınlanan araştırmaya göre ortaya çıkan model, riskli kişileri teşhisten dokuz yıl öncesine kadar yüzde 80 doğrulukla tespit edebildi.

Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Sebastian Walsh, sonuçların ‘potansiyel olarak heyecan verici’ olduğunu, ancak bazı faktörlerin daha fazla araştırılması gerektiğini ekledi.

Britanya Alzheimer Derneği Müdür Yardımcısı Dr. Richard Oakley, yeni tekniğin demansın erken ve doğru teşhisinin önünü açabileceğini söyledi.