Peşmerge ve komedyen Barzan Kadir, hayata veda etti

Cesur bir Peşmerge savaşçısı ve yetenekli bir komedi oyuncusu olan “Barzani Kalay Haluz” olarak bilinen Barzan Kadir, uzun bir oyunculuk kariyerinin ardından 63 yaşında vefat etti

1961 yılında Süleymaniye’nin Kaneskan semtinde doğan “Barzani Kalay Haluz”, liseyi bıraktıktan sonra babasının yanında çalışarak hayat yolculuğuna başladı.

18 yaşındayken Peşmerge’ye katılarak Süleymaniye’de korkusuzca faaliyet gösterdi. Peşmerge güçlerinin örgütlenmesine yardımcı oldu. 1979’da Baas rejimine karşı direnişi sürdürmek için dağa çıktı.

Bir Peşmerge savaşçısı olarak karşılaştığı zorluklara rağmen Kadir, yoldaşları arasında zekası ve mizah anlayışıyla takdir topladı.

Kürt halkının mücadelelerini eğlenceli bir şekilde ele alan, komedi ve eleştiriyi bir araya getiren popüler Kürt televizyon programı “Barnamay Barnama”nın kurucu ortağı oldu.

Barzan Kadir, program ve dizideki sıcak sözleri ve mizahıyla izleyiciler tarafından çok sevildi İzleyicilerin sosyal medyada keyif almaya devam ettiği kalıcı anılar ve sloganlar yaratan Kadir, TV çalışmalarının yanı sıra, iki filmde rol aldı.

Barzan Kadir, 2010’da programın sona ermesinin ardından, medya spotlarından bir adım geri çekildi. Ancak bu yılın başlarında geri dönüş yaparak, komedi dolu tarzıyla izleyicilere keyifli anlar yaşatmıştı

Kürdistan Bölgesi’nin tanınan Peşmergesi ve sevilen komedyeni Barzan Kadir, 18 Haziran 2024’te 63 yaşında hayatını kaybetti.

Süleymaniye’de bugün toprağa verilecek olan Kadir, birçok kişinin kalbinde kahkaha dolu hoş anılar bıraktı.

Barzan Kadir, bu mirasıyla halk arasında anılarda yaşamaya devam edecek.