Türkiye’deki İranlılar da sandık başına gidiyor

İran’ın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu ile birlikte 5 ilde kurulan 6 sandıkta İran vatandaşları oylarını kullanmaya başladı

İbrahim Reisi’nin 19 Mayıs’ta helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından bir yıl öne alınan cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılıyor.

İran’da bu sabah oy verme işlemi başladı. Ülke genelinde 58 bin 640 merkezde sandık kuruldu. 61 milyon 452 bin 321 seçmen oy kullanacak.

Ülke dışında da birçok yerde sandıklar kuruldu. Başka ülkelerde yaşayan İranlılar, büyükelçilik ve konsolosluklarda oylarını kullanıyor.

Türkiye’de de İran’ın Büyükelçilik ve Başkonsolosluğu’nda seçim için sandıklar konuldu.

Van, Erzurum, Trabzon, Ankara ve İstanbul’da 6 sandık kuruldu. İstanbul’da biri Anadolu diğeri de Avrupa yakasında olmak üzere 2 sandıkta İran vatandaşları oylarını kullanmaya başladı.

Fatih ilçesinde bulunan İran’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na giden İranlılar, oylarını sandıklara attı.

Oy kullanma sırasında İstanbul Başkonsolosu ve diğer yetkililer de reylerini kullanmaya gelen İranlılarla yakından ilgilendi.

İran’daki cumhurbaşkanlığı seçimi için 6 isim yarışıyordu. Ancak oy verme işlemine saatler kala iki kişi muhafazakârlar lehine adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Seçimlerde reformist aday Mesud Pezeşkiyan, muhafazakar adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi yarışıyor

Oy kullanma işlemi yerel saatle 08.00’de başlayacak ve 18.00’de sona erecek.