ABD basınından Biden’a çağrı: Yarıştan çekil!

Fotoğraf: AA

New York Times (NYT) gazetesi, kasımdaki başkanlık seçimleri için 27 Haziran gecesi yapılan ilk tartışmada ABD Başkanı Joe Biden’ın sağlık durumuyla ilgili endişeleri gideremediğini belirterek “yarıştan çekilmesi” çağrısında bulundu

ABD basını Trump ile yarışan Joe Biden’ın performansını yeterli bulmadı. NYT Yayın Kurulu, “Ülkesine hizmet etmek için Başkan Biden yarıştan çekilmeli” başlıklı bir makale yayımladı.

ABD Başkanı Joe Biden ve Donald Trump’ın canlı yayın tartışması ABD basınında gündemden düşmüyor. Time gazetesi ‘Panik’ manşetini atarken, The New York Times ise “Bırak git” ifadelerine yer verdi.

ABD’de 5 Kasım’da gerçekleşecek olan Başkanlık seçimi öncesinde gözler Joe Biden ve Donald Trump’a çevrilmişti. İkilinin CNN’deki canlı yayın tartışması dünya basınında gündemden düşmüyor.

ABD eski Başkanı Donald Trump’ın etkili görüldüğü canlı yayın tartışması, Joe Biden için ise tam bir kabusa dönüştü. Söyledikleri tam olarak anlaşılamayan Biden hem Trump’ın hem de halkın dalga konusu oldu.

Dünyanın en yüksek tirajlı gazetelerinden New York Times, Biden’a “bırak git” dedi. Başyazının kapanış cümlesi ise olay oldu; “Sayın Biden’ın bu kadar uzun süredir asil bir şekilde hizmet ettiği ülkesine verebileceği en iyi hizmet budur.”

Televizyon münazarasında Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump karşısında zayıf bir performans sergileyen Demokrat Partili Başkan Biden’a kasım ayındaki seçimden çekilmesi için tepki yağıyor. New York Times başta olmak üzere birçok yayın kuruluşu Biden’a yarıştan çekilmesi çağrısı yaptı.

TIME dergisi ise çarpıcı bir kapakla yayımlandı. Başkan Biden’ın kapağın sağ köşesinden çıkar gibi yerleştiren dergi, sol üst köşede tek kelimeyle başlık attı:

“Panik. Panik kelimesini kullanmanın fazla ağır olmadığını savunan dergi, münazara gecesi Demokrat bağışçıların, yetkililerin ve çalışanların yaşadığı duyguları en iyi açıklayacak kelimenin bu olduğuna kanaat getirdiğini açıklıyor. “Gerçek ortada: Amerika’da tartışmayı izleyen herkes Biden’ın nasıl yaşlandığını kendi gözleriyle görebiliyordu.”

ABD’de, 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri için yarışan Demokrat Partili Biden ile Cumhuriyetçi rakibi Trump, 27 Haziran gecesi CNN’deki ilk canlı yayın tartışmasında kozlarını paylaşmıştı.

Trump, program boyunca rakibine karşı net üstünlük sağlayamasa da Biden ikinci adaylığında yaşı konusunda duyulan kaygıları giderecek bir performans sergileyememiş, program sonrası yoğun eleştiriye maruz kalmıştı.

Biden’ın adaylıktan çekilmesi gerektiği yönünde tartışmalar alevlenirken, Temsilciler Meclisi Üyesi Cumhuriyetçi Chip Roy, Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in “Anayasa’nın 25. Ek Maddesi’ni” kullanarak Başkan Biden’ı görevden alma çağrısı yapması için tasarı hazırlığında olduğunu duyurmuştu.