Bakan Şimşek: Çok kazananları uyarıyorum

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Çok kazananları buradan uyarıyorum. Vergiden kaçınmanın cezalarını artıracağız, denetimleri sıkılaştıracağız” dedi

Türkiye’nin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Habertürk ve BloombergHT ortak yayınında Ciner Medya Grubu Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır’ın sorularını yanıtladı.

Bakan Şimşek Türkiye’nin gri listeden çıkmasına yönelik “Bizi listede tutan ana faktör uygulamada etkinlikti. Türkiye’nin bu listeden çıkması hem ülkemizin itibarı hem de finansal sisteme olan güven açısından çok önemli” dedi.

Bakan Şimşek EYT’ye yönelik “Yıllık maliyeti 724 milyar TL. Milli gelirin yüzde 2’sine yakın bir rakamdan bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşımız enflasyon düşüşünü hissetmeye başlayacak” diyen Şimşek “Bizim tek bir amacımız var, refah artışı. Programın tek önceliği var, sürdürülebilir yüksek büyüme ve bunun yaratacağı refah. Gelecek sene çok farklı bir noktada olacağız” diye konuştu.

Bakan Şimşek vergi paketine yönelik “Piyasada üzerine tartışılan paket, kapsam itibarıyla bizim süzgecimizden geçmiş bir paket değildi. Bütün gelen önerilerin bir şekilde toparlandığı bir metin piyasada dolaşıyor” dedi.

Şimşek, “Terörizmin finansmanıyla mücadeleyi bir öncelik haline getirdik. Gri listeden Türkiye oybirliğiyle çıkarıldı. Tek bir ülke itiraz etmedi. Komşumuz Yunanistan bile ‘güçlü şekilde sizi destekliyoruz’ dedi. Listeden çıktık ama terörizmin finansmanıyla ilgili güçlü bir şekilde mücadele edeceğiz. MASAK’ın idari kapasitesi geliştirilecek. Yapay zekayı bu noktada devreye alacağız. Başardık, başarmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Programın özünde dengesizliklerin giderilmesi var” diyen Mehmet Şimşek, “Türkiye’nin biriktirdiği dengesizliklerden bir tanesi dış açıktı. Geçen mayıs ayında yıllık cari açık 57 milyar dolardı. Bu mayıs ayında 26 milyar dolara muhtemelen inecek. Cari açık konusunda başarı sağlandı, bu başarıyı kalıcı hale getirmek lazım. Devletin aktif olarak işin içinde olduğu sanayi politikası ortaya koyacağız” ifadelerini kullandı.

İkinci dengesizliğin bütçe açığı olduğunu dile getiren Şimşek, “Geçen sene seçimden önce muhalefetin popülist iteklemesiyle EYT geçti. Geçen sene EYT’nin yıllık maliyeti finansman maliyetiyle birlikte 724 milyar TL oldu” dedi.

Şimşek’e göre üçüncü dengesizlik ise büyümede yaşandı. “Büyümede yeniden dengelenmeyi sağladık” diyen Şimşek, şunları kaydetti:

“Kalıcı refah artışı için en önemli konu istihdamdır. Bir her sene ortalama 690 bin istihdam sağladık 20 yılda. Geçici olarak tabii ki ekonomide bir yavaşlama sürecine gireceğiz. Enflasyondaki düşüşle birlikte reel ücret artışları yaşanacak. Mayıs ayında enflasyon yükseldi

diyebilirsiniz ama son 12 ayın enflasyonu o. Piyasalar temkinli, henüz programı tam satın aldılar diyemeyiz. Önümüzdeki 12 ay için yüzde 31 enflasyon bekliyorlar.

Bizim için önemli olan yıl sonunda enflasyonun yüzde 42’nin altına düşmesi, o zaman alım gücünün hissedileceği bir döneme gireceğiz”

“Türkiye asgari ücret düşük değil”

Vatandaşları enflasyona ezdirmediklerini savunan Mehmet Şimşek, “Asgari ücret AK Parti hükümetlerinde dolar bazında ciddi oranda arttı. Haziran 2024 itibariyle asgari ücret 524 dolar. Bu sene reel olarak asgari ücret artmış olacak. Asgari ücret yılbaşında yüzde 49 arttı. İlk 6 ayda enflasyon yüzde 20’lerde olacak. Yıl sonunda enflasyon piyasanın beklediği gibi olsa bile yüzde 42-43’lerde olacak. Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye’de asgari ücret düşük değildir” değerlendirmesinde bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şişmek şunları kaydetti:

“Yurt içinde asgari kurumlar vergisi çalışıyoruz. Kuyumcunun beyan ettiği aylık matrah geçen sene 16 bin TL seviyesinde. Bütün bu alanlarda yetki alıp, hasılat tespiti yapacağız, hasılata aykırı beyanlardan izahat isteyeceğiz, sonrasında harekete geçeceğiz. Kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz.

Taslak çalışmamızda bahşiş motokurye yok. Piyasada üzerinde tartışılan paket kapsam olarak bizim süzgecimizden geçmiş bir paket değil. Bahşişlerin vergilendirilmesi hiçbir zaman gündemimizde olmadı. Motokurye konusu da pakette yok. Gündemde değildi.

Yurt dışı çıkış harcı bizim hükümetimiz döneminde aşağı seviyeye çekildi. Yurt dışına tatile gidenler tabi gitsin. İmkanı olanlar yurt dışına gider, imkanı olmayan gider mi?

Çok kazananları buradan uyarıyorum. Vergiden kaçınmanın cezalarını artıracağız, denetimleri sıkılaştıracağız. Giderek burada daha çok yapay zekayı devreye alacağız. Vergi denetim elemanlarımız için bütün teknolojileri devreye alacağız.”