IMF, yapay zekanın ekonomiyi nasıl etkileyeceğini haritalandırdı

Fotoğraf: Pexels

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) çalışması, ülkelerin yapay zekanın potansiyel faydalarından yararlanma ve riskleri yönetme konusunda farklı hazır bulunma aşamalarında olduğunu ortaya koydu

Uluslararası Para Fonu (IMF) ülkelerin yapay zekanın potansiyel faydalarından yararlanma ve riskleri yönetme konusunda ne durumda olduğunu haritalandırdı.

IMF, ‘Dünyanın yapay zeka için hazırlığının haritalanması, beklentilerin farklılaştığını gösteriyor’ başlıklı blog yazısı paylaştı.

Yapay zekanın verimliliği artırabileceği, ekonomik büyümeyi canlandırabileceği ve gelirleri yükseltebileceği belirtildi.

Ancak milyonlarca işi ortadan kaldırabileceği ve eşitsizliği artırabileceği vurgulandı.

Yapay zekanın işlerin gelişmiş ekonomilerde yüzde 33’ünü, gelişmekte olan ekonomilerde yüzde 24’ünü ve düşük gelirli ülkelerde yüzde 18’ini tehlikeye atabileceği aktarıldı.

Bu teknolojinin tamamlayıcı bir araç da olabileceği, mevcut işlerde verimliliği artırmak ile yeni işler ve hatta yeni endüstriler oluşturmak için muazzam bir potansiyele de sahip olduğu kaydedildi.

Yapay zekanın muhtemelen ülkeler arasındaki genel eşitsizliği kötüleştireceğine değinildi.

Bu teknolojiyi kullanabilen çalışanların ücret artışları veya daha fazla verimlilik görebileceği, kullanamayanların da geride kalabileceği vurgulandı.

Genç çalışanların fırsatları değerlendirmeyi daha kolay bulabileceği, yaşlılarınsa uyum sağlamakta zorluk çekebileceği belirtildi.