145 bin yıl önce yaşamış ilk Down sendromu vakası keşfedildi

Fotoğraf: X

Bilim insanları, yaklaşık 40 bin yıl önce soyu tükenen Neandertallerdeki ilk Down sendromu vakasını keşfettiklerini iddia ederek, arkaik insanların şefkatli bakıcılar olduğunu öne sürdü

İspanya merkezli ekip, 145 bin yıl önce yaşamış Tina adını verdikleri altı yaşındaki bir çocuğa ait küçük bir kafatası parçasını analiz ederek, fosilin genetik bozukluğu olan çocuklarda görülen özelliklerle uyumlu olduğunu buldu.

Analiz, Tina’nın iç kulakta genetik bozuklukla bağlantılı konjenital bir patolojiden muzdarip olduğunu ve muhtemelen ciddi işitme kaybı ve vertigo yaşadığını gösterdi.

Keşif, Neandertallerin, sosyal gruplarının savunmasız bir üyesine, çocuk doğumdan yıllar sonra hayatta kaldığı için fedakar bakım ve destek sağlama yeteneğine sahip olduklarını öne sürdü.

Alcalá Üniversitesi’nde profesör ve çalışmanın baş yazarı Dr. Mercedes Conde-Valverde, DailyMail.com’a, “Şimdiye kadar fosil örneklerinde Down sendromunu teşhis etmek yalnızca antik DNA analizi yoluyla mümkündü. Çalışmamızda iç kulağı anatomik bir çalışmayla teşhis edebildik. Bu, fosil örneklerinde Down sendromunun potansiyel varlığını inceleme ve böylece geçmiş popülasyonlardaki yaygınlığını belgeleme olasılığını ortaya çıkarıyor” dedi.

Fosiller, Valensiya’da bulunan ve 1929’dan 2017’ye kadar kazılan bir mağara alanı olan Cova Negra’da bulundu.

Araştırmacılar yakın zamanda 1989’daki bir kazı sırasında bulunan kalıntıları analiz ederek daha önce gözden kaçan üç yeni fosili ortaya çıkardı.

Yaşı belirlenemese de ekip, bölgede şu anda nesli tükenen türlerin yaşadığı zamana dayanarak bunların 146.000 ila 273.00 yıl arasında olduğuna inanıyor.