Çin ve ABD arasındaki teknolojik rekabet kızıştı

Fotoğraf: X

ABD’li yetkililerin Çin casusluğu tehdidine yönelik artan endişeleri, Silikon Vadisi şirketlerinin güvenlik incelemelerini sıkılaştırmasına yol açtı. Google ve OpenAI gibi devler, personel güvenliği için kapsamlı taramalar yapamaya başladı

ABD’li yetkililer Çin casusluğu tehdidinden büyük endişe duyduklarını dile getirirken Silikon Vadisi şirketleri de personel ve potansiyel işe alımlara yönelik güvenlik incelemelerini artırıyor.

Casus yapıların ABD’li teknoloji geliştiricilerini hedef aldığı yönündeki tehditlerin ardından pek çok istihbarat teşkilatı, ülkelerin fikri mülkiyete ve şirket verilerine erişmek için çalışanları kullanmaya başladığını düşünüyor.

Financial Times’ın aktardığına göre, casusluk tehditleri nedeniyle Google gibi teknoloji devleri ve OpenAI gibi yüksek profilli start-up’lar personeller için güvenlik taramalarını güçlendiriyor.

Casus korkusu büyüyor

Güvenlik çabaları, ABD’li yetkililerin son iki yıldır Çin casusluğu tehdidi konusunda şirketlere yönelik uyarılarını arttırdığı bir döneme denk geliyor.

ABD savcıları mart ayında Google’da çalışan eski bir yazılım mühendisini, Çin merkezli iki şirketle gizlice çalıştığı ve yapay zeka ticari sırlarını çaldığı iddiasıyla suçlamıştı.

ABD savunma sanayisinde faliyet gösteren 53 milyar dolarlık veri analizi şirketi Palantir’in CEO’su Alex Karp, “Çin’in ABD teknoloji şirketlerini gözetlemesinin, özellikle kurumsal yazılım, büyük dil modelleri ve silah sistemleri üreticileri için büyük bir sorun” olduğunu söyledi.

ABD’nin eski ulusal güvenlik danışmanı HR McMaster ise, Çin istihbarat kurumlarından gelen tehdidin “kesinlikle gerçek ve ısrarcı” olduğunu söyledi.

Rekabet kızışıyor

Washington ve Pekin, son dönemde yapay zeka ve gelişmiş çipler de dahil olmak üzere teknolojik gelişme konusunda stratejik bir rekabete girmiş durumda.

Kasım ayında FBI direktörü Christopher Wray, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, İngiltere ve ABD’yi kapsayan istihbarat ağından mevkidaşlarıyla birlikte Silikon Vadisi’nde halka açık bir etkinlik düzenlemiş ve teknoloji şirketlerini Çin’den gelen “benzeri görülmemiş bir tehditle yüzleşmeye” çağırmıştı. Diğer yandan, Asya kökenli vasıflı işçilerin yaygınlığı göz önüne alındığında, ABD teknoloji şirketlerinde yabancı düşmanlığının artmasından da endişe ediliyor.