Avrupa yenilenebilir enerjiye, gelişmekte olan ülkeler fosil yakıta yöneliyor

Fotoğraf: Pixabay

Bilim insanlarının yaygın düşüncesine göre 2024’teki fosil yakıt tüketimi en üst sınırına ulaşacak ve ardından kademeli bir şekilde düşecekti

The Energy Institute tarafından yayımlanan rapora göre gelişmiş ülkelerde fosil yakıt endüstrilerinin emisyonu geçtiğimiz yıl en üst noktaya ulaşırken gelişmekte olan ülkelerde ise fosil yakıtlara olan bağımlılık gün geçtikçe artmaya devam ediyor.

Rapor, dünya genelinde fosil yakıt tüketiminin geçen yıl bir önceki yıllara göre artarak rekor seviyeye yükseldiğini belirtiyor. Geçtiğimiz yıl tarihte ilk kez fosil yakıt emisyonu 40 gigaton karbondioksitin üzerinde kaydedildi.

Öte yandan geçen yıl yenilenebilir enerji tüketiminin hızla arttığına da şahit olduk. Ancak yenilenebilir enerjinin yanı sıra fosil yakıt tüketiminde bir azalma görülmüyor. Aksine fosil yakıt tüketimi de yenilenebilir enerji ile birlikte artıyor.

Bilim insanlarının yaygın düşüncesine göre 2024’teki fosil yakıt tüketimi en üst sınırına ulaşacak ve ardından kademeli bir şekilde düşecekti. Ancak bu rapor, bu yıl içinde de fosil yakıt tüketiminin beklenen düzeyde azalmadığını gösteriyor.

Gelişmiş ülkelerde yenilenebilir enerjide görülen artışın yanı sıra gelişmekte olan ülkelerde ise fosil yakıta olan bağımlılık gün geçtikçe artıyor. Bu durum fosil yakıt tüketiminin küresel çapta azalmasının önüne geçiyor.

Rapor, dünya genelinde enerji tüketiminin yüzde 81,5’ini fosil yakıtların oluşturduğunu belirtiyor. Bu oran geçtiğimiz yıl ise yüzde 82 idi. Sonuçlara göre fosil yakıt tüketiminde beklenen oranda bir azalma meydana gelmezken gelişmekte olan ülkelerin fosil yakıt bağımlılığı ise gün geçtikçe artıyor. Rapora göre Hindistan’da fosil yakıt kullanımı yüzde 8 oranında arttı, böylece fosil yakıt ülkenin enerji endüstrisinin yüzde 89’unu kaplar hale geldi.

Avrupa’da ise enerji kullanımı açısından tarihte ilk kez fosil yakıtlar yüzde 70’in altına düştü. Rapor, yenilenebilir enerjideki artışı da gözler önüne sürüyor. Dünya genelinde rüzgar ve güneş enerjisi kullanımı yüzde 13 oranında arttı. Ancak yine de bu dünyanın enerji ihtiyacını karşılamak için yeterli bir oran değil.